​​

FAQ Sofort Management module

Heb ik VQmod nodig?

Om de module te laten werken of installeren is VQMod niet nodig, alles is ontwikkeld om te werken binnen een standaard OpenCart installatie.

Minimale versie OpenCart?

De Sofort Payment/betalings module is ontwikkeld tegen een OpenCart versie 1.5.6 maar moet op toekomstige versies blijven werken daar er enkel gebruik is gemaakt van de code aanwezig binnen een standaard OpenCart installatie.

Hoe weet ik zeker dat de module correct werkt?

Het beste doe je dit door gewoon een bestelling te plaatsen en deze te betalen via Sofort. De stappen hiervoor zijn als volgt:

 1. Zet een project binnen je Sofort account in test-mode
 2. Plaats een bestelling binnen je OpenCart shop en betaald met Sofort

Als alles correct verloopt zie je nu binnen je shop een bestelling staan waarbij als betalingsvorm “Sofort” staat

Als extra controleer je ook best de logs van OpenCart (System -> Error logs), je moet voor de zojuist geplaatste bestelling een XML-achtige notitie terug kunnen vinden in de logs.

Ik krijg geen resultaten van betalingen terug, wat nu?

Controleer eerst of alles correct werkt door een test te doen met je Sofort account in test-mode. Zie uitleg hierboven.

Wanneer dit dan nog niet werkt is het best over te gaan van de standaard logs naar een log per stap, zie “Welke zijn de verschillende niveaus van logs en wat doen ze?”, en naar de antwoorden te zien die Sofort terug geeft. Meestal zal het een instelling zijn die niet juist staat zoals bijvoorbeeld, de url naar dewelke Sofort zijn statusinformatie moet terug geven.

Welke zijn de verschillende mogelijkheden van logs en wat doen ze?

Binnen de module zijn 2 niveaus van logs creatie aanwezig, namelijk:
OpenCart standaard logs: Alle loginformatie wordt weg geschreven in de standaard OpenCart logs. Dit als gewone tekst binnen de andere logboodschappen. Dit is te vinden in System -> Error logs.
Razzi log files: Dit zorgt voor een meer overzichtelijke logs van de resultaten binnen de verschillende stappen van het betalingsproces. Zo kan je meer gericht gaan zoeken naar een fout die zich voordoet.
 
Instellingen voor Razzi log files:

 • A log file per: geeft de periode in voor de indeling van de logfiles. Jaar, maand, dag. Best maand nemen als je een middelgrootte webwinkel hebt.
 • Delete log files after: 3,4,5 of 6 maand, wanneer moeten de logs verwijderd worden. 3 maand is hierbij een goede keuze.
 • Initial_API*: Best het bestand een naam geven die duidelijk maakt dat het een log bestand is.
 • API response*: Best het bestand een naam geven die duidelijk maakt dat het een log bestand is.
 • Transaction status change notification*: Best het bestand een naam geven die duidelijk maakt dat het een log bestand is.
 • Transaction data request*: Best het bestand een naam geven die duidelijk maakt dat het een log bestand is.
 • Response to transaction data request*: Best het bestand een naam geven die duidelijk maakt dat het een log bestand is.

De bestanden worden weggeschreven naar de standaard log directory van je OpenCart installatie.
* Wanneer je voor deze optie kiest en geen logs ingevuld, dan zal Razzi ook niets ervoor wegschrijven. De namen geven een stap aan binnen het betalingsproces.

Welke info heb ik nodig van mijn Sofort account?

 • Sofort interface url: Dit is standaard https://api.sofort.com/api/xml/
 • Customer Number: Je klantennummer binnen Sofort. Pas op, dat is niet je “project_id”, die moet je invullen binnen bij de instellingen per winkel.
 • Sofort API key: Deze kan je vinden in het handelaarsmenu onder “bijkomende diensten / Additional services” -> “API key” The API key is provided in the merchant menu at Additional services -> API key.
 • General project_id: het project id van de betalingsaccount die je wilt gebruiken bij betalingen wanneer je geen uitzondering toegevoegd hebt.

Hoe koppeling ik de betalingsstatus aan het order status?

Dit doe je via de instellingen. Ga eerst naar de Extensions, Payments in de navigatie, en in de lijst zoek je “Gors Sofort Banking Extension”.

Klik dan op het tabblad “Mapping status messages”

Per Sofort status kan je dan de gewenste OpenCart status koppelen.

Wat betekent “untraceable”?

Bij Sofort.com heb je een aantal verschillende account, waaronder één met de optie om vanuit Sofort terugbetalingen te doen. Wanneer je deze optie niet hebt, dan komt alle feedback van de betalingen terug via de status “untraceable”. Untraceable in de zin van, je hebt geld ontvangen, maar als je het eventueel terug stort via je eigen rekening, dan kan ik dit niet weten.

De mapping werkt enkel op “untraceable”?

Dat kan. Wanneer je geen uitgebreide account hebt bij Sofort, waarbij je bijvoorbeeld geen terugbetalingen via Sofort kan doen, komt alle informatie terug van Sofort op de status “untraceable”. Met als gevolg dat de mapping tussen de Sofort en de bestelling statussen enkel maar deze status bevat. De module zelf kijkt wel naar de geretourneerde XML om de effectieve status dan goed te plaatsen op de bestelling.

Welke instellingen kan ik doen per winkel?

 • Store: Je kan per winkel een betalingsoptie definiĂ«ren.
 • Project_id: het project id van de betalingsaccount die je wilt gebruiken bij betalingen
 • Notify email: Het e-mail adres naar waar Sofort de bevestigingsmail, dat een betaling is gebeurd, verstuurd.
 • General links:
  • Success url: De OpenCart pagina die je wilt tonen nadat een betaling goed ontvangen is, standaard is dit
  • Abort url: De OpenCart pagina die je wilt tonen nadat een betaling om de een of andere reden geannuleerd is, standaard is dit
 • Notification link: hierop wordt de XML die de status van Sofort bevat terug gestuurd, het beste is deze te laten verwijzen naar de URL van de “default” winkel Dit is toch niet zichtbaar voor de eindklant, het proces gebeurd in de achtergrond.
 • Status: Staat deze betalingsoptie aan of niet
 • Sort Order: Rangorde waarbij je de betaling voorstelt. Best altijd 1 smiley

Wat als ik geen instelling doe per winkel?

Dan worden de basisinstellingen van het eerste tabblad, namelijk “Sofort Settings” gebruikt.

 • General project_id: het project id van de betalingsaccount die je wilt gebruiken bij betalingen waarvoor je geen uitzondering toevoegt.
 • Notify email: Het e-mail adres, naar waar Sofort de bevestigingsmail dat een betaling is gebeurd, verstuurd.

Hoe installeren?

Zie installatiehandleiding

Kan ik zelf een extra taal bijvoegen?

Dat kan je zeker. Het beste vertrek je hiervoor van het Engelse of Nederlandstalige taalbestand. Dit kan je vinden op catalog\language\dutch\payment\razzi.php.


Verander wel enkel de teksten, niet de variabelen, want anders zal de module niet meer werken. Wees wel zeker dat je die taal ook al toevoegt hebt bij de standaard talen van OpenCart. (http://www.tmdhosting.com/tutorials/opencart/opencart-add-language.html)

 

Welke talen komen er standaard mee?

Nederlands, Engels, Frans

Ik vind mijn antwoord niet?

Of neem een kijkje op onze algemene vragen pagina of contacteer Razzi via het contactformulier

Wij helpen u graag verder

Hebt u nog vragen waarop u hier geen antwoord vindt, contacteer ons dan snel, en we helpen u graag verder

Stel je vraag!